Een digitaal magazijn voor webshops. Hoe werkt dat? - YesHugo Delivery

Een digitaal magazijn voor webshops. Hoe werkt dat?

In een tijd waarin online shoppen steeds populairder en digitalisering steeds meer de standaard wordt, is het goed om eens stil te staan bij deze veranderingen. En te kijken welke kansen het webshops biedt. Een digitaal magazijn is zo’n mogelijke kans.

Wat is de rol van het magazijn nu?

Een magazijn is eigenlijk niets minder dan een ruimte waarin goederen tijdelijk opgeslagen worden. Met behulp van stellingen voor opslag, apparatuur voor de goederenafhandeling en een warehouse managementsysteem voor het beheer, worden de verschillen tussen de inkomende en de uitgaande goederenstromen gereguleerd. Deze goederenstromen zijn meestal niet onderling op elkaar afgestemd en dit is één van de redenen waarom het nodig is een optimale opslaglogistiek te bepalen.

De belangrijkste handelingen in een magazijn zijn:


✓ de goederenontvangst;
✓ de verificatie van de ontvangen goederen;
✓ het interne transport;
✓ de opslag en het beheer;
✓ orderpicken en goederen verpakken voor verzending;
✓ voorraadbeheer en informatieverstrekking.

Veel van deze handelingen worden in eerste instantie handmatig gedaan. Maar als het magazijn de grenzen van haar groei bereikt terwijl jij toch wilt verder groeien, is verdere automatisering essentieel.

Een nieuwe trend met voordelen voor webshop

Het bestellen van kleinere hoeveelheden en maatwerkproducten worden steeds meer de norm. Klanten bestellen producten die hen snel moeten bereiken steeds vaker in kleinere hoeveelheden. Webshops kunnen op deze trend inspelen door gebruik te maken van digitalisering van het magazijn. Een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem vergroot de capaciteit van jouw operatie, maar biedt daarnaast nog veel meer voordelen.


Essentiële schakel in digitale keten

Een geautomatiseerd online magazijn koppelt niet alleen de handelsondernemer met zijn klanten, maar het koppelt het bedrijf ook aan zijn leverancier. Het samenbrengen van magazijn met klant en leverancier zorgt voor samenwerkingsvoordeel. Integraal ketenbeheer, ook wel supply chain managmeent (SCM) werkt dus aan twee kanten en verbeterd de operationele en interne processen. Als het magazijn digitaal op orde is, kan het efficiënt digitaal inkopen. Zelfs voor samengestelde artikelen met onderdelen met verschillende levertijden. Ook kan het bijdrage leveren aan het milieu, door meer accurate inkopen is er minder verspilling! Een digitaal magazijn is dus een essentieel middel in de keten.


Locatie onafhankelijk aan het werk

Beschik je over een online magazijn, dan kun je met een verbinding tussen je digitale kantoor en digitale werkvloer altijd en overal remote werken. Pickopdrachten kunnen dan vanuit huis, of werkplek waar dan ook, klaargezet worden. Na afronding ontvang je een digitale bevestiging, zo is alles eenvoudig administratief af te handelen.


Minder fouten en aantal klachten

Dankzij een het digitale magazijn hebben de orderpickers op het juiste moment de juiste voorraad voor zich. Hierdoor is de kans op fouten kleiner. Vaak kunnen ze ook nog uit één bak picken waardoor misgrijpen nagenoeg onmogelijk is. Met slimme hulpmiddelen is het mogelijk om afbeeldingen van artikelen te tonen, maar ook aantallen kunnen beter in beeld worden gebracht. Daardoor worden pickfouten nog meer uitgesloten. Minder fouten betekent niet alleen minder onjuiste afleveringen en dalen de kosten, maar het betekent ook meer klanttevredenheid!


Gestroomlijnde processen in dagelijkse operatie

In een handmatig orderpickproces kan het lang duren voordat een order gereed is, zeker als een order uit meerdere orderregels en meerdere picklocaties bestaat. Orderpickers verliezen vaak veel tijd met zoeken en lopen naar verschillende picklocaties. In een geautomatiseerd opslag- en orderverzamelsysteem is de doorlooptijd beperkt. Het systeem brengt niet alleen de voorraad naar de orderpickers, het zorgt er ook voor dat de voorraad achter elkaar in de juiste volgorde wordt aangevoerd, zo kan een order op zeer korte termijn verzendklaar worden gemaakt. De productiviteit van het orderpickproces en de ergonomie zullen hierdoor stijgen.


Lees ook: De kracht van spoedzendingen voor webshops.

Overige voordelen:

dalende kosten;
stijgende servicegraad naar klanten;
verkorte doorlooptijden;
toenemende tevredenheid onder medewerkers;
meer veiligheid voor omgeving en goederen;
versterking van de concurrentiepositie;
meer verbonden supply chain;
voorspelbare supply chain;
zelfcorrigerende supply chain.

In 4 stappen naar een digitaal magazijn

Om een digitaal magazijn te kunnen realiseren, moet niet alleen de bedrijfssoftware worden gekoppeld met de webshop of het klantenportaal, maar moeten het magazijn en de systemen ook op orde zijn.


Stap 1 Gestructureerde en georganiseerde processen

Een opgeruimd magazijn is de basis van een digitaal magazijn. Dus wil je de volgende stap maken, structureer je magazijn en zorg dat dit zo blijft.


Stap 2 Het op orde brengen van je gegevens

Gegevens worden vaak op verschillende plekken door verschillende medewerkers bijgehouden. Maar dit werkt niet efficiënt. Daarom is het advies: sla alle gegevens in één systeem op! Want wanneer je dit voor elkaar hebt, dan kun je ook digitaal gaan samenwerken. Zo verbeter je de organisatie en win je veel tijd.


Stap 3 Combineer software met slimme hardware

Wanneer alle processen, systemen en gegevens gestructureerd en op orde zijn is het mogelijk om hardware aan software en systemen te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld orderpickkarren, led strips en drones koppelen aan jou Warehouse Management Systeem (WMS). Op deze manier kun je ongekend snel, efficiënt en foutloos orders laten picken.


Stap 4 Overgaan tot robotisering

Ben jij klaar voor ‘the next level’?! Zet dan robots in. Robots picken voor jou de orders, ze sorteren en voeren handelingen autonoom uit. Super handig toch? En je hoeft niet meer voor koffie of een lekker warm magazijn te zorgen, dat scheelt weer in de kosten.


Praktische tips

Een digitaal magazijn biedt vele voordelen en helpt je dus bij het oplossen van knelpunten en verbeteren van de concurrentiepositie. Maar zo’n online magazijn implementeer je niet zomaar, het vergt tijd en wel overwogen beslissingen. Daarom geef ik je tot slot enkele belangrijke praktische tips die je helpen bij het automatiseren van jouw magazijn.
✓ Hanteer de juiste voorraad.
✓ Houd rekening met het assortiment.
✓ Bepaal of jouw pand geschikt is.
✓ Automatiseer de juiste processen.
✓ Kies de juiste timing en fasering.
✓ Vraag advies voor de juiste software.


Benieuwd hoe jij pakketjes vanuit een digitaal magazijn kunt bezorgen? Klik hier voor meer informatie.