Hide packages
Door de stijgende populariteit van e-commerce is het pakketvervoer de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze toename zal volgens prognoses ook de komende jaren blijven groeien. Inmiddels bestaat het deel van de productverkoop dat via internet uit ongeveer 18% van de totale retailmarkt. Volgens het CBS is de omzet uit verkopen van Nederlandse webwinkels in 2020 met 55% gegroeid ten opzichte van 2019. Pakketbezorging is, als een van de belangrijkste onderdelen van de groeiende e-commerce, een groeiende markt. Pakketdiensten geven aan dat de bezorgcapaciteit jaarlijks met 20% moet worden uitgebreid om de volumegroei het hoofd te kunnen bieden. Ik vraag me af of dit de reden is dat pakketbezorgers tegenwoordig steeds vaker verstoppertje spelen met pakketjes.
Herken jij dit ook? Je nieuwe aankoop ligt verstopt in een natte doos onder je tuintafel. Of je vindt een pakketje afgeleverd in de plantenbak. De pakketdienst geeft klanten de mogelijkheid om pakketjes ‘op een afgesproken plek rond het huis’ te laten bezorgen. Ook werken enkele pakketdiensten met een zogeheten ‘neerzettoestemming’. Want op deze manier hoef je als klant niet op de bezorger te wachten en hoeft de bezorger nier meer bij de buren aan te bellen.
Het klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk werkt het toch even anders. Pakket bezorgers ‘spelen’ tegenwoordig vaak met de pakketjes van de klant, al weten zij vaak van niets. Zo worden pakketten te pas en te onpas gewoon voor de deur gezet of gewoonweg achter een heg neergelegd. Het wordt nog erger, soms ontvang je een mailtje met ‘We komen nog een keer langs’, ‘U was helaas niet thuis’ of ‘Bezorging niet gelukt’, terwijl je verdorie wél gewoon thuis was.
Toevallig heb ik deze ervaring onlangs zelf meegemaakt. Op het moment dat je deze ervaring deelt met de klantenservice wordt er geen gehoor gegeven. Het ligt dan niet in hun macht om het pakket later die dag nog een keer aan te bieden of te zorgen dat het de volgende dag alsnog afgeleverd wordt. Nee, vaak moet je dan nog zelf het pakket ophalen bij één van de afhaallocaties.
Het is natuurlijk geen wereldramp, maar het is wel ontzettend irritant. Voor hetzelfde geld wordt jouw pakket gejat, door de buren teruggestuurd omdat het pakket niet van hen is of krijgt het een regenbui op zijn kartonnen dak. Erg begrijpelijk dat je frustratie op zo’n moment groot is; je zat immers gewoon thuis te wachten!
Dit kan anders! Naast de reguliere pakketdienst zijn er tegenwoordig ook innovatieve pakketdiensten, die geen verstoppertje spelen met jouw pakket. Het is logisch dat jij je als klant geen zorgen wilt maken over de status van jouw pakket. Daarom ontstaan er steeds meer technieken die bezorging slimmer, efficiënter, duurzamer of goedkoper moeten maken. De innovaties komen afwisselend van retailers, tech-bedrijven, merken en speciaal uit de grond gestampte projecten.
De ontwikkeling van drones als middel om pakketjes te bezorgen, is razendsnel gegaan. Dit was voor Specsavers twee jaar geleden niet meer dan een 1-aprilgrap, maar inmiddels worden er aan de lopende band verschillende tests gedaan. Grote internetconcerns als Google en Amazon waren er als eerste bij, maar de afgelopen jaren volgden talloze bedrijven hun voorbeeld. Toch zeggen sommigen dat de toekomst van de pakketbezorging helemaal niet bij drones ligt. Zo is men ervan overtuigd dat zelfrijdende robots het helemaal gaan worden.
Robots en drones zijn mogelijk een oplossing voor de groeiende stroom bestelbusjes in binnensteden. Maar klanten die niet thuis zijn op het moment van aflevering, blijft een probleem. Ook daar worden steeds meer technologische oplossingen voor bedacht.
De kofferbak van auto’s lijkt daarbij een sleutelrol te kunnen vervullen. Evenals pakketbezorging door taxibedrijven. Pakketten worden bij jou in de buurt gemakkelijk, snel en betrouwbaar, van deur tot deur zonder tussenschakel bezorgd.
Zo krijg je jouw bestelling gewoon aan de deur geleverd. Netjes, op tijd en niet in de plantenbak of onder de tuintafel. Want zo hoort het en zo kan het dus ook!