De belangrijkste aspecten voor het verzenden van pakketten uit jouw webshop - YesHugo Delivery

Webshop pakket verzenden

De belangrijkste aspecten voor het verzenden van pakketten uit jouw webshop

Om te zorgen dat jouw klanten tevreden zijn met hun bestelling, moet er bij het verzenden van pakketten op verschillende aspecten gelet worden. Zo hechten jouw klanten bijvoorbeeld veel waarde aan het tempo waarmee hun bestelling wordt bezorgd. In dit blog gaan we in op de verschillende aspecten die een webshop bij het pakket versturen tegenkomt.

De bezorgsnelheid

Het tempo waarmee pakketten worden bezorgd, is sterk afhankelijk van het logistieke proces van jouw webshop. Zo moet een bestelling worden samengesteld, ingepakt en verzonden. Als je als webshop dit proces helemaal zelf uitvoert, dan betekent dit dat je ook zelf het pakket naar het postkantoor brengt. Op dat moment ben je afhankelijk van de openingstijden van het postkantoor. Deze afhankelijk kan er mogelijk toe lijden dat klanten hun bestelling soms later ontvangen dan beloofd, wat ten koste kan gaan van de klanttevredenheid. Daarnaast hangt het tempo ook af van jouw beschikbaarheid om dagelijks pakketten samen te stellen en te verzenden.

Op het moment dat jouw webshop stormloopt, kan dit de druk hoog opvoeren. Mogelijk moet je dan andere werkzaamheden laten liggen. Je kunt immers niet op twee plaatsen tegelijk zijn.

Het automatiseren van verzendtaken

Het wekelijks inpakken van een paar pakketten, zelf labelen en naar het postkantoor brengen is nog haalbaar. Maar zodra het aantal pakketjes per dag groeit gaat er al snel meer tijd in zitten. Tijd die je mogelijk liever besteed aan andere aspecten van je onderneming. Daarom zou je, op het moment dat je verzendvolume stijgt, een verzendcontract kunnen afsluiten. De meeste verzendpartijen bieden software waarmee je processen kunt automatiseren. Denk aan het invoeren van de adresgegevens van de klant. Daarnaast kun je hiermee soms meer verzendopties bieden én goedkoper verzenden, doordat deze organisaties contracten hebben met meerdere grote vervoerders voor alle aangesloten webwinkels. Soms kun zelfs onderhandelen over de verzendtarieven. Welke vervoerder of verzendoptie voor jou het meest voordelig is hangt van verschillende factoren af. Denk natuurlijk aan je verzendvolume, maar ook aan de afmetingen, het gewicht en de afleverlocatie van je pakket.


De meest voorkomende bezorgopties

Om meer klanttevredenheid te genereren kun jij jouw klanten controle over de bezorging bieden door het aanbieden van verschillende bezorgopties. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50% van de online shoppers wel eens voor een andere webshop kiest op het moment dat de gewenste bezorgmogelijkheden ontbreken. De meest voorkomende pakket bezorgopties zijn:

 
Dezelfde dag levering

Hoe ontvangt je klant jouw producten?

Naast het tempo waarmee bestellingen in de webshop verwerkt worden, is ook de kwaliteit ervan erg belangrijk. Het verschilt natuurlijk per webshop en per product hoe een pakket wordt ingepakt, maar de nauwkeurigheid ervan is altijd van belang. Pakket verzending vraagt om een goede, stevige doos en voldoende schok dempend materiaal. Hierbij kun je denken aan bubble-wrap, karton of piepschuim.

De bestelling moet zorgvuldig worden samengesteld én ingepakt, want de klant is pas tevreden als hij precies dat ontvangt wat hij besteld heeft. Daarnaast heeft iedere vervoerder zo zijn eigen regels waaraan een verpakking moet voldoen. Zo dienden de producten die je verzendt op de juiste manier verpakt én gelabeld zijn. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat het pakket niet op de plaats van bestemming komt. Je kunt je bedenken dat dit ten koste gaat van de tevredenheid van je klant en daarnaast ben je ook extra kosten kwijt aan het opnieuw inpakken en verzenden van je pakket. Dat wil natuurlijk geen enkele webshopeigenaar. Controleer daarom voor het verzenden altijd de richtlijnen van de vervoerder waarmee je het pakket verzendt.


Magazijn automatisering door fulfilment of dropshipping

Bij een groot ordervolume kun je ervoor kiezen om je gehele voorraad op te slaan bij een fulfilmentpartij. Zij nemen dan het volledige logistieke proces, zoals het inpakken en verzenden van pakketten, van jou over. Het voordeel hiervan is dat een fulfilmentpartner jouw klanten een latere cutofftijd kan aanbieden. Dit is mogelijk omdat zij veel logistieke vervoerders in dienst hebben. Hierdoor kunnen ze tot 's avonds laat pakketten versturen. En daardoor kun jij op jouw beurt verzendopties als same day delivery aanbieden in jouw webshop.

Er hangt natuurlijk wel een flink prijskaartje aan, maar als je dit vergelijkt met de kosten die je zelf maakt op het moment dat je dit in eigen beheer houdt én met de tijd die je nu kan besparen, is het in veel gevallen wel te overzien.

Een andere optie kan zijn om jouw leverancier pakketten te laten versturen naar jouw klanten. Je maakt dan gebruik van dropshipping. Hiermee heb je zelf geen eigen voorraad meer. Dit bespaart je veel tijd en opslagkosten. Daarentegen kan dit, afhankelijk van de locatie van je leverancier, wel zorgen voor langere levertijden. Ook blijf je zelf verantwoordelijk voor de verzending. Dit betekent dat als producten vermist of beschadigd raken jij dit moet oplossen. Vaak rekenen leveranciers de werkzaamheden door in hun tarief, waardoor je winst op een dropship-bestelling lager is.

Wel of geen verzendkosten berekenen?

Het liefst reken je de verzendkosten door naar je klant, maar te hoge tarieven zorgen er vaak voor dat klanten voor de concurrent kiezen. Daarom is het dus erg belangrijk om een goed tarief vast te stellen. Een tarief waar je klant tevreden mee is en jij ook nog een winstmarge van overhoudt.

Veel webshops rekenen vier euro of minder aan verzendkosten. Ze maken dan wel verlies op die kostenpost, maar door het lage tarief is de kans wel groter dat klanten hun bestelling afronden. Als je voldoende winst maakt op de verkochte producten kun je hier alsnog geld mee verdienen.

‘Gratis verzenden’ levert meer verkopen op, maar ook een lagere marge voor je onderneming.
Veel webwinkels gebruiken daarom een verzenddrempel.

Als je deze strategie goed weet toe te passen, dan kan een gratis verzenddrempel voor een flinke omzetverhoging zorgen. Het draait hierbij allemaal om het bepalen van het juiste bedrag. Een formule die jou kan helpen bij het bepalen van de juiste verzenddrempel is: gemiddeld orderbedrag + (standaard verzendkosten x 3) = gratis verzenddrempel. Zet bijvoorbeeld op je webshop:
gratis verzending bij een bestelling vanaf 50 euro.
Grote kans dat klanten dan meer besteden om die drempel te behalen.

Conclusie

Als webshop pakketten verzenden is best een complex proces. Je kunt het van je pakketten op veel verschillende manieren aanpakken. Je hebt veel verzendopties en bent tijdens het gehele traject verantwoordelijk voor de zending. Sommige opties passen misschien helemaal niet bij jouw webshop. Onderzoek wat voordelig is voor jou, waar je vooral veel tijd en geld mee kunt besparen. En onthoudt: consumenten willen niet wachten en verzendkosten toepassen kost je in veel gevallen conversie.