Zo plan je optimale leveringsroutes - YesHugo Delivery

Zo plan je optimale leveringsroutes


Bezorgingsdiensten moeten honderden, zo niet duizenden bestemmingen afleggen om de pakjes bij de ontvangers te bezorgen. Daarom kan het optimaliseren van routes een aanzienlijke invloed hebben op hun bedrijfsresultaat.

Een goede route-optimalisatie vermindert de tijd die de chauffeurs op de weg doorbrengen en zorgt ervoor dat bedrijven brandstof en arbeidskosten besparen. Daarnaast vergroot het ook de dienstverleningscapaciteit van een bezorger om meer pakketten te bezorgen. In deze blogpost leggen we uit wat route-optimalisatie is en hoe software kan bijdragen aan een bezorgbedrijf.

Wat is route-optimalisatie?

Route optimalisatie is het proces van het verbeteren van routes voor meer efficiëntie en kosteneffectiviteit. Het helpt een bedrijf bestellingen of leveringen te maximaliseren. Terwijl het vele criteria meeneemt zoals: chauffeursroosters, beschikbare uren en het aantal totale stops.

Software voor route-optimalisatie

Sinds het begin van de COVID-19 is het aantal bestellingen snel toegenomen. Maar naarmate het aantal te bezorgen pakketten toeneemt, neemt ook de behoefte aan een betere efficiëntie van de bezorgdiensten toe.

Veel dispatchers plannen nog routes met pen en papier of excel. Dit is echter erg ingewikkeld, tijdrovend en niet efficiënt voor het opstellen van routes. Gelukkig kan route-optimalisatie tegenwoordig gemakkelijk geautomatiseerd en met grotere nauwkeurigheid uitgevoerd worden.

Als vuistregel geldt: hoe beter de route geoptimaliseerd is, hoe minder tijd chauffeurs op de weg doorbrengen. Daardoor kun je geld besparen. Overschakelen op software voor route-optimalisatie is dus belangrijk. Er worden snelle efficiënte routes gemaakt, het helpt bij het beheer van de dagelijkse operaties en biedt nieuwe strategieën voor het runnen van een wagenpark.

Route optimalisatie software berekent en plant de volgorde van stops die een bezorger maakt waardoor de klantenservice en efficiëntie van de chauffeur worden verbeterd.

Maar er zijn nog meer voordelen. Lees verder om de voordelen van route-optimalisatie software voor bezorgdiensten te ontdekken.

De voordelen van route-optimalisatie software

Enkele van de voordelen van track & trace zijn:

Hogere inkomsten per chauffeur en lagere kosten

Met route-optimalisatie kunnen bezorgdiensten besparen zonder de kwaliteit van de dienstverlening op te offeren. Het stelt elke chauffeur in staat meer bestellingen af te werken, wat achtereenvolgens de inkomsten en de winst verhoogt.

Betere verdeling van de werklast onder de werknemers

Met deze software kunnen de dispatchers ook de bestellingen gelijkmatig verdelen en zorgen voor een goed evenwicht tussen werk en privé voor alle chauffeurs. Zo kan bijvoorbeeld vermeden worden dat de ene chauffeur meer leveringen afhandelt dan de andere.

Maakt snelle routewijzigingen mogelijk

Klanten houden van flexibiliteit. Ze vinden het prettig dat ze de leveringsdatum kunnen veranderen, het leveringsadres of gewoon snel een leveringswijziging kunnen doorgeven. Maar niet snel op die veranderingen reageren kan de bezorgdiensten extra geld en tijd kosten. Met software kunnen verzenders snel reageren op veranderingen, de routes van de chauffeurs beheren en alternatieve routes plannen.

Verbetert de klantentevredenheid

Real-time track & trace en pakketlocatie updates helpen verzenders vertragingen en mislukte leveringen te voorkomen en het vertrouwen van klanten te winnen. Daardoor neemt de klantentevredenheid aanzienlijk toe.

Als je besluit je pakketten met YesHugo Delivery te versturen kun je je bestelling volgen & traceren via je account en je postcode. Bovendien worden klanten met geautomatiseerde e-mails en sms-berichten optimaal op de hoogte gehouden van bestellingen.

Lees ook: De voordelen van track & trace met same-day delivery.

Kort samengevat...

Route optimalisatie software kan bezorgers helpen op te schalen en bezorgoperaties te optimaliseren voor snelle groei en een groter concurrentievermogen van het bedrijf.

Het bijhouden van technologische ontwikkeling is van belang om de groeiende vraag naar snelle leveringen te kunnen handhaven. De efficiëntie en klantenservice van een wagenpark worden hierdoor verbeterd. Hierdoor ontstaat meer klanttevredenheid.

Het resultaat? Succesvollere en snellere leveringen, meer geld, minder menselijke fouten, minder stress en een betere klanttevredenheid. Allemaal belangrijke succesfactoren.